STAP 1: KENNISMAKING
Ergotherapeut Irma Tijmensen komt bij u langs voor een kennismaking. Tijdens deze eerste afspraak vertelt u welke problemen u in het dagelijks leven ervaart. Daarbij gaat het om problemen die komen door uw ziekte of letsel. Ook de hulpvraag van de mensen om u heen – de mantelzorgers – komt aan bod.
Toegespitst op uw persoonlijke situatie krijgt u uitleg over cognitieve revalidatie therapie en ergotherapie. Meestal maken we ook een eerste start met psycho educatie.
STAP 2: DIAGNOSE
Voordat u met de behandeling kunt starten, moet duidelijk zijn wat er precies misgaat tijdens het uitvoeren van activiteiten. De ergotherapeut kijkt met u mee, zodat zij zelf ziet wat er goed gaat en wat er niet meer goed lukt. Ze brengt ook in kaart welke gevolgen dat voor u heeft. Verder neemt de therapeut een aantal testjes af. Met al deze informatie stelt de therapeut samen met u een behandelplan op.
STAP 3: BEHANDELING
De behandeling is maatwerk. De ergotherapeut kiest een manier die past bij u, bij de vaardigheden die u wilt of moet trainen en bij de klachten die u hebt. De activiteiten die voor u belangrijk zijn staan centraal in de behandeling. Daarom vindt de behandeling zo veel mogelijk plaats op de plek waar u de activiteiten uitvoert, zoals thuis, op het werk of op school.
STAP 4: EVALUATIE
Een aantal weken na de behandeling komt de ergotherapeut weer bij u langs, om te horen hoe het gaat. Als het nodig is, dan krijgt u nog enkele vervolgafspraken. Zo niet, dan rondt u het traject met de therapeut af.
ERVARINGEN
“Ik wist niet dat ik zo’n gedragsverandering zou door kunnen maken, maar dankzij jouw duidelijke richtlijnen en luisterend oor is dat heel goed gelukt. Ik heb weer een stukje van mijn leven terug.”